1. Det er allerede lavet før...
...så bare glem det!
2. En succesfuld App skaber værdi...
...eller merværdi for slutbrugeren!
3. En App og hele dens design...
...skal sende et klart budskab!
4. Når du er "færdig" med dit design...
...så start forfra og innover!
5. Tænk over hvem der skal bruge din App...
...samt hvor og hvordan!
6. Få det hele konkretiseret...
...og vær grundig!
7. Få udarbejdet en mock-up...
... og test den af på målgruppen
8. Vælg de rigtige platforme...
...og passende teknologier!
9. En App skal markedsføres...
...og der skal analyseres på brugen!
10. Hvad koster en App...
... før, under og efter udvikling?
Til dig som har en god idé til en App.
Her er vores...
10 gode råd
Indledning
Hvorfor giver vi egentlig gratis rådgivning? Ja, det er faktisk fordi vi oplever at de kunder som har tænkt over følgende 10 ting, ofte kommer til os med et meget bedre og mere gennemtænkt produkt, end dem som kun kommer med selve idéen. Det gør altså at vi som udviklere, kan rådgive og samarbejde endnu bedre med dig, den potentielle kunde, og komme i dybden og hele vejen rundt om din idé.
De følgende råd er helt og aldeles vore egne, og bygger på mange års erfaring med at snakke med rigtig mange kunder som har præsenteret os for deres App-idé. Vi håber der er noget af det som du kan bruge, og når du er kommet grundigt igennem alle punkterne, så er vi altid klar på en snak!
God læselyst!
Med Venlig Hilsen
Ncouraged
De fleste idéer til applikationer er allerede lavet, og de er meget bedre end din idé... eller er de? Det er i hvert fald vigtigt at du er realistisk omkring din idé. Er den virkelig gennemarbejdet og god nok? Kan den tjene nok penge til at dække dit budget eller skabe værdi nok i forhold til målsætningen? Er der konkurrenter som allerede gør det godt, og har mange brugere?
Vi takker engang imellem nej til opgaver eller råder vores kunder til at gennemtænke nogle aspekter af deres idé endnu engang, inden vi går videre. I sådanne tilfælde kan vi hjælpe med vores ekspertise og kendskab indenfor branchen, til at gøre idéen til et færdigt, innovativt og nyskabende produkt, som rammer målsætningen lige i øjet.
Har overskriften ikke skræmt dig væk, så er du nok én af de personer som aldrig giver op, og det skal man heller ikke. Mange App-idéer er lavet igen og igen, og pludselig er der én af dem som lige nøjagtig er drejet på den helt rigtige måde til at ændre hele markedet.
Vi er altid interesseret i at høre og læse om din idé, og vores mødelokaler står åbne for en snak eller fremvisning. Som i alle andre brancher så lever vi af, og er afhængige af, glade og tilfredse kunder, derfor er fortrolighed omkring din idé naturligvis en selvfølge.
Et eksempel på en App som skaber værdi er "Whapp - Danmarks bedste event-app" (kan hentes her: iOS / Android).
Whapp er tiltænkt eventyrlystne personer som gerne vil ud og opleve nye ting. Problemet for disse slutbrugere er ofte, at det er meget svært at finde et samlet overblik over oplevelser i den virkelige verden, og især lige præcis de oplevelser som den enkelte slutbruger interesserer sig for. Whapp løser dette problem ved nemt at levere en samlet liste af oplevelser, filtreret efter slutbrugerens valgte interesser, sted og dato. Whapp leverer dermed en stor værdi til slutbrugeren meget nemt og brugervenligt.
Hvis en App i sig selv skaber værdi for slutbrugeren, så vil slutbrugerne automatisk vende tilbage til Appen igen og igen.
Et eksempel på en App som skaber merværdi er "Aalborg Zoo" (kan hentes her: iOS / Android).
Aalborg Zoo App har i sig en guide, hvor du kan høre dyrepasserne tale om de forskellige dyr, som bor i Aalborg Zoo. Dyrepasserne kan selv indtale historier om hvert enkelt dyr, og via Experience Central kan de hver dag oploade helt nye historier, så guiden altid er helt aktuel. Appen skaber derved en merværdi, ved at slutbrugeren kan få en dugfrisk og nærgående historie om hvert enkelt dyr.
Hvis en App skaber en stor merværdi for slutbrugeren, så er der gode indtjeningsmuligheder at hente for afsenderen.
De rigtig gode Apps gør begge dele, hvad gør din? Gør den ingen af delene, så skal du nok lytte til råd nummer 1. :) Hvis din App løser et problem, så er det vigtigt at den gør det på den absolut nemmeste måde for slutbrugeren. Altså skal hovedfokus være på løsningen og alle andre forstyrrende elementer skal fjernes. Et godt og meget brugt råd er at følge K.I.S.S. metoden (Keep It Simple Stupid). Altså at gøre f.eks. funktioner og brugergrænseflade så simpel som overhovedet muligt. Tænk på at ofte er målgruppen slet ikke teknisk anlagt.
Når man snakker om gode film, bøger og lignende, så har de allerbedste af dem altid et klart budskab. De fortæller en god historie, samtidig med at der ofte ligger en dybere mening bag. Den mening er budskabet som instruktøren vil have at modtageren forstår, så derfor er det indtænkt i alle situationer.
Det skal også gælde for en god App. En App er også en måde at formidle et budskab til slutbrugeren. Hvis dit budskab derfor ikke er soleklart, så kan selv de bedste funktionaliteter og den flotteste grafik være lige meget.
Hele opbygningen, altså designet af Appen, skal derfor være en forlængelse af budskabet. Tænk meget over hvordan en førstegangsbruger vil opfatte dit design, og vis det til så mange som muligt og få værdifuldt feedback.
Noget af det vigtigste i en App er brugsoplevelsen under og efter brugen af applikationen. Bliver man på et eller andet niveau “gladere” af at bruge din applikation? Hvis man gør, så har du ramt noget rigtigt. Vi vil alle sammen gerne vende tilbage til noget som gør os "gladere".
Du har en god idé, og du har lavet et design, men stop ikke der. Der er tonsvis af måder hvorpå man kan gøre din idé og dit design endnu bedre. Prøv f.eks. at tilføre noget helt andet, drej det hele på hovedet, eller skær helt ind til benet. Der skal nogle gange arbejdes på en idé og et design i flere etaper, før end det er helt modent. Vær aldrig bange for at lave fejl, eller udforske veje du tidligere har valgt fra. De sjoveste og bedste applikationer er dem som tilfører eller blander noget kendt, på en helt ny måde.
Vær heller ikke bange for at fortælle andre om din idé. Som sagt er det virkelig sjældent, at du står med en idé, som ingen andre i hele verden har fået før. Det med at man deler den med andre gør at man får masser af input som spørgsmål, tanker, andre idéer og alt muligt andet som man ikke selv var kommet på.
Hvem henvender Appen sig til? Tænk her på både alder, køn, status, herkomst, geografi osv. Alt dette kan nemlig have betydning for hvordan Appen skal tage sig ud og fungere. En god og gennemarbejdet profil af din målgruppe er utrolig nyttig for os og for dit App design.
Tænk eventuelt også belønninger til brugerne ind i din App. En belønning kan være mange ting og udforme sig i alt muligt, afhængigt af målgruppen. Nogle gange er det nok med bare anerkendelse og et godt formuleret sprog igennem hele Appen. Husk dine brugere er kunder i en butik hvor du gerne vil have dem til at komme tilbage og de skal helst tage deres venner og familie med næste gang.
Gennemtænk også brugssituationer ned i mindste detalje, og gå dem derefter slavisk igennem. Man opdager altid en masse man har glemt, når man gennemgår sit design i den egentlige brugssituation med den rigtige målgruppe. Så få det prøvet af inden du står med en færdigudviklet App.
Når idéen smager rigtigt godt i munden, og mavefornemmelsen er god, så er det tid til at få det hele ned på papir. Forklar idéen på skrift så selv din bedstemor på 93 kan forstå den, det kan ikke blive for detaljeret. Husk på at andre skal se på idéen for første gang.
Tegn gerne nogle skitser som viser både hvordan programmet virker, men også gerne selve brugssituationen. Udarbejd historier som beskriver de vigtigste brugssituationer, altså hvad gør slutbrugeren og hvorfor? Alt dette kan være med til, at vi som udviklere bedre kan forstå din idé og hvad det er du gerne vil opnå. Det sker også tit ved konkretiseringen at man selv opdager problemer eller kommer på forbedringer som man slet ikke har tænkt på før.
Lav små historier hvor du fortæller om de vigtigste scenarier for brugen af din App. Inddrag også gerne eksempler fra andre Apps, hvor eventuelle delelementer både visuelt og funktionelt allerede er løst på den måde du gerne vil have det.
Nogle udviklere forlanger en færdig kravsspecifikation inden de vil starte udviklingen. Den skal man være fagmand for at kunne lave og man skal ikke sætte de samme til at lave en kravsspecifikation som også skal udvikle den. Det ville svare til at du hyrer forsvarsadvokaten til at skrive dit sagsanlæg. Så enten skal du alliere dig med andre udviklere for at få lavet en kravsspecifikation som du så kan tage ud til andre med, eller også skal du vælge nogle udviklere som arbejder mere løst (agilt). Der er fordele og ulemper ved begge dele, og desværre masser af brodne kar i branchen som udnytter de kunder som ikke helt har styr på denne del. Tal med andre som har fået udviklet Apps, eller tal med nogle af App-udviklernes tidligere og nuværende kunder.
En god metode til at indfange de sidste forbedringer er ved at tage ens prototype/mock-up og teste den i realistiske brugssituationer.
I forbindelse med udviklingen af en App bygger vi ofte en mock-up som vi kan tage med ud og teste i de “rigtige” brugssituationer. Det er en fantastisk måde til at forbedre ens idéer på, og få helt nye. Samtidig er det her man kan nå at forhindre alle fejl og mangler inden man begynder på den egentlige udvikling.
En mock-up kan være helt så simpel som skitser på et stykke papir. Nogle gange giver det enormt meget feedback at tage sine tanker med ud i virkeligheden, og opleve dem på egen krop. Det kalder vi at bodystorme.
Undervurder heller ikke lækkerheden af din App og dens betydning overfor slutbrugeren. Brug tid og kræfter på at lave et lækkert design på din brugergrænseflade. I sidste ende hvis din og konkurrentens App har den samme funktionalitet, så er det den App som er mest lækker og nemmest at bruge der vinder!
Først og fremmest skal man finde ud af om man vil lave en App, en mobil hjemmeside eller et mix af begge. Der er tekniske fordele og ulemper ved alle tre løsninger, men der er også samtidig forskel på brugsoplevelsen. Tal med os hvis du er i tvivl. Vi mener at hver løsning har sin ret, i forhold til brugssituationen.
Overvej også hvor bredt du vil ramme, og om det nødvendigvis skal være lige med det samme. Er det absolut nødvendigt at ramme alle brugere fra start af? Måske er det nok at prøve sin idé af på én platform til at starte med. Skulle succesen så være der, kan man altid rulle videre på andre platforme. Det åbner selvfølgelig op for konkurrence på de platforme som man ikke satsede på fra start, så træd varsomt men sikkert og velovervejet.
Som virksomhed går vi stærkt ind for at en App bliver lavet specielt til den platform den skal udgives på. Der findes i dag værktøjer hvor man kan udvikle cross-platform Apps, og så spytte den ud på en masse forskellige platforme. Det resulterer dog ofte i at Appen bliver langsommere og at den ikke er tilpasset til hver enkelt platforms særlige styrker og brugsmåder. Der kan også være funktionaliteter som ikke kan lade sig gøre, og så er forbrugerne på hver enkelt platform ofte vandt til bestemte brugsmønstre. Hvis man udvikler ét design som skal ramme alle, ja så får man ofte det resultat at det bliver halv-godt på alle platforme. Hos Ncouraged udvikler og koder vi en applikation fra bunden af til hver enkelt platform (native), da det giver de bedste slutprodukter hvad angår både kvalitet og brugsoplevelse. Nogle udviklere påstår at det bliver dyrere i udvikling, men er det ikke dyrere i længden at give sine kunder et halv-dårligt produkt, end et produkt som bare spiller?
Lige en sidste ting; hvis din App skal kunne noget specielt, som eksempelvis trække store mængder af data fra mange forskellige serverer, så spørg udviklerne efter eksempler på hvor de før har lavet lignende løsninger. Du ville heller ikke hyre din lokale murer til at bygge storebæltsbroen, vel? ;)
Hvad svarede du til råd nr. 5? Målgruppen spiller nemlig en kæmpe rolle i forhold til hvor og hvordan markedsføringen af Appen skal udfolde sig. Når først Appen er udviklet, så begynder arbejdet for alvor. Det er nemlig i dag lige så vigtigt at markedsføre den rigtigt som det er at få idéen og udvikle produktet. En App drukner på de store digitale distribueringsmarkeder, hvis ikke man forstår at holde den oven vande med en god og tilpasset markedsføring. Markedsføringen bør også tænkes direkte ind i Appen, så brug af sociale netværk og andre virale elementer bliver en central del, og dermed kan være med til at sprede det gode budskab om din App.
Noget vi selv synes er meget vigtigt er brugernes direkte og indirekte feedback. Den direkte feedback er der hvor man opfordrer brugerne til at komme med forbedringer, forslag til ændringer, gode idéer osv. Man kan altid gøre det nemt for brugerne at komme i kontakt med udviklerne, når bare man har tænkt og designet efter det. Et indlejret analyseværktøj i applikationen kan også være et godt værktøj til at spotte problemer, indtjeningsmuligheder, og meget andet. Man kan dog hurtigt drukne i for meget data og feedback, så tænk over hvad det skal bruges til og sørg for at have tid og penge til at servicere brugerne som lovet.
“Hvad koster det at lave en App?”, er nok det spørgsmål vi hører mest i forbindelse med udvikling af Apps, og spørgsmålet kan sidestilles med “Hvad koster det at bygge et hus?”.
Hvad skal Appen kunne? Hvilke platforme skal den ud på? Kan man drage nytte af tidligere erfaringer eller skal der udvikles helt nye teknologier? Skal der være en tilhørende web-service? Ja, spørgsmålene er mange, og de har alle indflydelse på prisen.
En af de ting du kan gøre for at nedsætte prisen, er at lave et ordentligt forarbejde og konkretisere dit projekt så meget som muligt. Jo mere tid vi som udviklere skal bruge på både forarbejdet, plus udviklingen af projektet, jo dyrere vil projektet naturligvis blive. En faldgrube her kan selvfølgelig være, at man forinden bruger lang tid på at udtænke de “forkerte” tanker der ikke passer til f.eks. platformen eller markedet. Vurder derfor dine egne kompetencer i forbindelse med projektet og find ud af hvor meget rådgivning du har brug for.
Vigtigst af alt; start med at lave dit eget budget for både rådgivning, udvikling og markedsføring. Find derefter ud af hvad du kunne tænke dig at din App skal kunne. Lav gerne en prioritering af de forskellige funktioner. Så er det efterfølgende meget nemmere for os som udviklere at rådgive om, hvad der er realistisk indenfor dit budget. Selvom dit budget skulle vise sig ikke at holde stik, så er det altså ikke spildte kræfter, da det kan spare os for tid, og dermed spare dig for penge.
Vær også bevidst om at udviklere ikke er ens. Vi har forskellige holdninger og erfaringer. Så hvad én udvikler siger, er ikke altid det rigtige. Snak gerne med flere og vælg dem du stoler mest på. Som i alle andre brancher så hører prisen på udvikling gerne sammen med kvaliteten og slutproduktet.
Husk også på at der er efterfølgende vedligeholdelse, fejlrettelser og forbedringer/videreudvikling af din App. Sørg derfor for at have aftaler omkring dette allerede før den første linje kode er skrevet. Det er ofte svært at skifte leverandør midt i det hele, uden at det har store omkostninger.
Er du klar på at tage en professionel snak om din App-idé?
Så skriv til os... den første snak koster ikke noget!